Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Jaarlijkse MGA netwerk event

11 oktober 2023 om 12:30 - 17:30


Burgerfora, stakeholdertafels en vertegenwoordigende democratie

Jaarlijkse Mutual Gains Netwerk evenement

Woensdagmiddag 11 oktober 2023 te Zutphen


Een regering “Van het volk, voor het volk, door het volk” zei Thomas Jefferson, nadat hij Rousseau had gelezen. Maar zo gemakkelijk is dat niet gebleken. Er is afnemend vertrouwen in regering en overheid als geheel. Veel mensen voelen zich in ons representatief systeem niet vertegenwoordigd door politieke partijen. Nieuwe partijen verschijnen en verdwijnen. Door verhardende standpunten hebben andersom, volksvertegenwoordigers moeite om met name inwoners te vertrouwen.

Daarom zoeken velen hun heil in breed overleg tussen overheden en andere stakeholders, meestal de vertegenwoordigers van belangenorganisaties. Het sluiten van een akkoord tussen die partijen blijkt niet altijd gemakkelijk. De relatie met de “formele democratische” besluitvorming lijkt toenemend problematisch.

Weer anderen denken dat burgerfora samengesteld uit “gewone burgers” de kloof naar de politieke besluitvorming kunnen overbruggen. Selectie van die burgers is dan op zichzelf weer een probleem, waar Van Reijbroek met zijn voorstel tot “loting” voor dit euvel een oplossing denkt te hebben gevonden.

Tijdens ons jaarlijkse Mutual Gains Evenement gaan wij ons gezamenlijk verdiepen in de praktijk, de bestuurlijk democratische aspecten en de rol van communicatie. Deze zijn immers van groot belang voor een geslaagde mutual gains aanpak en voor de inbreng van de beleidsbemiddelaar c.q procesbegeleider.

Ons programma op 11 oktober staat garant voor een fantastische middag in Het Koelhuis te Zutphen (op loopafstand vanaf het station). Alexandra van Huffelen zal een keynote speech houden, waarna we in drie parallelle workshops verder zullen discussiëren met elkaar over de praktijk van nieuwe democratievormen, de aansluiting bij de traditionele, formele democratie, en de belangrijke rol van communicatie.

 

Alexandra van Huffelen, demissionair staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering
Beeld: ©RVD Ð Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Programma op hoofdlijnen

12.30 Ontvangst in Het Koelhuis inclusief lunch en netwerken

13.30 Opening en inleiding van het onderwerp en toelichting op de werkwijze

14.00 Keynote speech door Alexandra van Huffelen, demissionair Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering

14.30 Commitment aan één van drie workshops

16.15 Plenair bij elkaar brengen uitkomsten en dilemma’s workshops

17.00 Afsluiting gevolgd door informeel napraten in het bijzondere gebouw.

Bekijk hier het volledige programma met ook meer informatie over de workshops.

 

Aanmelden

Meer informatie over aanmelden en een aanmeldformulier is hier te vinden.  

Gegevens

Datum:
11 oktober 2023
Tijd:
12:30 - 17:30
Evenement Categorie:
Site:
https://mutualgainsnetwerk.nl/aanmelden-mga-netwerkevent-11-oktober-2023/

Locatie

Koelhuis Zutphen
Coenensparkstraat 1
Zutphen, 7202AN Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie