Links en Literatuur

1
2
3
4
5

Websites over de Mutual Gains Approach

The Program on NegotiationThe Program on Negotiation (PON) is a consortium program of Harvard University, Massachusetts Institute of Technology, and Tufts University and serves as an interdisciplinary research center dedicated to developing the theory and practice of negotiation and dispute resolution in a range of public and private settings. PON’s mission includes nurturing the next generation of negotiation teachers and scholars, helping students become more effective negotiators, and providing a forum for the discussion of ideas.
Consensus Building InstituteCBI is a nonprofit organization with decades of experience helping leaders collaborate to solve complex problems.
We’re committed to collaboration on today’s most urgent challenges—social, environmental, and economic. With expertise in facilitation, mediation, capacity building, citizen engagement, and organizational strategy, we work within and across organizations and stakeholder groups.

Literatuurtips

Getting to Yes

Fisher & Ury

De bestverkochte gids voor onderhandelen ter wereld. Excellent Onderhandelen is al meer dan veertig jaar lang in de handel, en gedurende die tijd heeft het miljoenen mensen geholpen win-win-overeenkomsten aan te gaan, zowel op het werk als in het privéleven. In het Nederlands verschenen onder de titel “Excellent onderhandelen”.

The Art and Science of Negotiation

Howard Raffia

Dit boek is eigenlijk de meer wetenschappelijke onderbouwing van de mutual gains approach, parallel geschreven (1982) met Getting to Yes van Uri en Fisher. Een aanrader voor de meer wetenschappelijk ingestelden onder ons.

The Manager as Negotiator

David Lax

Ook een boek dat aan de basis staat van de consensus building approach die vanaf de jaren 1970 een belangrijke impuls is voor de onderhandelingsopleidingen aan de Harvard Business School, de Harvard Law School en de groep rond Susskind aan MIT Urban Planning and Environment. Sebenius is vice-voorzitter van het executive committee van PON en voorzitter van Harvard’s Great negotiator award program.

The Art of Negotiation

Michael Wheeler

Een meer recent boek (2013) met veel aandacht voor de creativiteit van deelnemers in een zakelijk onderhandelingsproces.

Breaking the Impasse, Consensual approaches to resolving public disputes

Susskind & Cruikshank

Nog steeds het basisboek voor diegenen onder ons die zich vooral met de publieke zaak bezig houden.

Good For You, Great For Me

Lawrence Susskind

Een boek dat bij sommige collega’s de wenkbrauwen deed fronsen omdat het (naar de mening van Frans Evers terecht) laat zien dat er in onderhandelingen iets te winnen valt. Susskind laat zien dat er iets mis kan gaan als je denkt dat Consensus Building berust op vooral toegeven aan de wensen van anderen.

Het kan wel!

Frans Evers & Lawrence Susskind

Hét boek over de toepassing van de Mutual Gains Approach in besluitvormingsprocessen bij ruimtelijke ontwikkelingsprojecten in Nederland, met 15 uitgewerkte voorbeelden.

Handboek Strategisch Omgevings Management 2.0

Marc Wesselink

Strategisch OmgevingsManagement (SOM) is inmiddels volledig ingeburgerd en zelfs een vereiste methode bij veel complexe opgaven. Om je nog beter te ondersteunen bij het werken met SOM, is Handboek Strategisch OmgevingsManagement volledig vernieuwd in deze 2.0 versie.

Joint Fact Finding

Jeroen Medema

Aan de hand van zijn eigen ervaringen in het project ‘Evenemententerrein N1 in Amsterdam’ gaat Medema in op de stapsgewijze aanpak van Joint Fact Finding.

Bruggenbouwers

Aik Kramer (redactie)

In de essaybundel Bruggenbouwers, onder redactie van Aik Kramer, geven de auteurs, waaronder Frans Evers, Marja van Schie en Femke Vergeest, een unieke kijk in het werk van mediators en laten zien welke vaardigheden zij gebruiken om escalaties tegen te gaan, impasses te doorbreken en nieuwe samenwerking tot stand te brengen.

Duurzaam Onderhandelen

Daniel Shapiro

Shapiro gaat in op emotioneel beladen conflicten, en hoe je deze oplost. Daarbij gaat hij uit van de Mutual Gains Approach. Oorspronkelijke titel “Negotiating the Nonnegotiable.
How to Resolve Your Most Emotionally Charged Conflicts”.

Entrepreneurial Negotiation

Samuel Dinnar & Lawrence Susskind

Dit boek geeft een inkijk in de fouten die (startende) ondernemers snel maken bij onderhandelingen en conflicten. Vaak blijkt het niet alleen om geld te gaan en komt er meer bij kijken. Ze geven tips vanuit het MGA gedachtengoed.

Omgevingscommunicatie & participatie

Monique Broekhoff

Met dit boek neemt Monique Broekhoff de communicatieadviseur mee in de belangrijkste begrippen van Strategisch Omgevingsmanagement (SOM) en laat zij zien welke waarde communicatie (COM) daar aan toevoegt.