Het kan wel!

In het boek “Het kan wel!” laat (mede)auteur Frans Evers u delen in zijn kennis en ervaringen met de toepassing van de Mutual Gains Approach (MGA) in besluitvormingsprocessen bij ruimtelijke ontwikkelingsprojecten in Nederland. Het boek is een bewerking voor Nederland van “Breaking Robert’s rules” van Lawrence Susskind, wiens door Evers gedeelde opvattingen over MGA in de overheidssfeer de theoretische basis van dit boek vormen. Susskind heeft in de afgelopen tientallen jaren in zijn functies binnen het Program on Negotiation van Harvard, MIT en Tufts Universities de toepassingen van MGA in publieke nationale en internationale onderhandelingen vormgegeven.

De in vele landen succesvol gebleken aanpak van deze manier van onderhandelen wordt in het boek gegroepeerd rond de opzet van zo’n proces in een voorbeeldcasus. Ook laat de auteur met een 15-tal praktijkvoorbeelden in Nederland zien dat het in veel situaties van tegenstellingen beter kan. In die zin is het boek onmisbaar voor burgers, bestuurders en ambtenaren die een poging willen doen resultaten te bereiken waarmee de meeste betrokkenen blij kunnen zijn.

De voorbeelden variëren van de besluitvorming over deTweede Maasvlakte en de inrichting van het gebied tussen Almere en Schiphol/Amsterdam tot ruimtelijke ontwikkelingen in de Bollenstreek, de combinatie van natuur en industrie in Woensdrecht, en het door 21 partijen getekende Gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen.

“Het kan wel!” is sinds begin 2021 in vierde aangevulde druk uitsluitend verkrijgbaar rechtstreeks bij de auteur via een email naar het MGA netwerk. “Het kan wel” 308 blz, 15 x 21 cm, ISBN 978-90-78171-05-8. Te bestellen voor € 22,50 + verzendkosten.