Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Webinar Alexander Rinnooy Kan – De rol van een onafhankelijk voorzitter

6 maart 2023 om 19:30 - 20:30

Het Mutual Gains Netwerk is verheugd een nieuw webinar aan te kondigen, als onderdeel van onze reeks webinars. Laat u inspireren door de inzichten van vooraanstaande experts in de Mutual Gains Approach en neem actief deel aan ons komende webinar:

De rol van een onafhankelijk voorzitter

Alexander Rinnooy Kan

Maandag 6 maart 2023 – van 19.30 tot 20.30 uur

Dit webinar gaat over de rol van een onafhankelijk voorzitter, zowel in de voorbereiding van consensus gerichte besluitvorming als bij het beslechten van een conflict.

Johan Remkes maakte voor zijn opdracht als ‘onafhankelijke gespreksleider voor gesprekken tussen kabinet, medeoverheden en de agrarische sector’ verschillende keren duidelijk dat hij geen bemiddelaar was. Waarom was dat belangrijk? En wat zijn de specifieke kenmerken van de verschillende rollen in een politieke context?

De voorzittersrol kent vele gedaanten, die soms ook niet duidelijk zijn. In oplopende vorm van zwaarte in de context van consensus gericht onderhandelen kennen we de assistent/consultant van de formele voorzitter, de procesbegeleider bijna zelfstandig naast de voorzitter opererend, de facilitator die als onafhankelijke op verzoek van de voorzitter de discussie leidt, de onafhankelijk voorzitter, de mediator en de arbiter (hoewel de laatste dichter bij de rechter staat).

Bij nogal wat functies lopen de verschillende mogelijkheden door elkaar. Wanneer is zuiverheid in je rolopvatting van belang en wanneer kunnen rollen wel gecombineerd worden?

Alexander Rinnooy Kan zal ons meenemen naar de wereld van de voorzitters. Niet alleen schreef hij samen met Gerdi Verbeet het boek ‘Voorzitter!’, maar ook heeft hij veel ervaring als voorzitter, onder andere van de SER en VNO-NCW. En vanzelfsprekend werkte hij regelmatig samen met andere voorzitters, zoals bijvoorbeeld in de Raad van Bestuur van ING. Ook die ervaring betrekt hij in zijn verhaal. Hij is sinds 2012 hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en hij is een prominent lid van D66 (2015-2019 lid Eerste Kamer).

Co-referent van dit webinar is Marja van Schie.

Het webinar is hier terug te zien.

Praktische informatie en opzet webinar

De spreker licht het onderwerp voorzien van persoonlijke inzichten toe, waarbij hij geïnterviewd wordt door een co-referent die lid is van het Mutual Gains Netwerk. In het vraaggesprek nemen ze ook de per chat binnenkomende vragen mee vanuit de deelnemers. Vragen kunnen ook vooraf gesteld worden. Deze ontvangen we graag voor woensdag 1 maart via info@mutualgainsnetwerk.nl

Na de sluiting om 20.30 uur is er de mogelijkheid kort informeel na te praten. Deelname aan het webinar is gratis.

Gegevens

Datum:
6 maart 2023
Tijd:
19:30 - 20:30
Evenement Categorie: