De betekenis van communicatie in het (MGA) omgevingsproces
Op maandag 25 september vond het webinar plaats over “De betekenis van communicatie in het (MGA) omgevingsproces”, met als sprekers Monique Broekhoff, Nicky Struijker Boudier en Onno van Eijk. Binnenkort kun je hieronder het webinar terug kijken!
We overleggen heel wat af met z’n allen. Dat is niet zo gek in een land waar elke vierkante meter bestemd is, waar er meer politieke partijen dan provincies zijn en waar de bevolking relatief goed opgeleid en mondig is. Samenwerken is de enige manier waarop we hier iets gedaan krijgen. Of het nu gaat over een gebiedsontwikkeling, een stikstofakkoord of een toekomstbestendig zorgsysteem. En voor samenwerken moet je nu eenmaal met elkaar communiceren. Op schrift, online, live één-op-één en in groepen, met gebarentaal of powerpoint, in een filmpje of een podcast. Of tijdens een webinar.
Een MGA-onderhandeling is ook een vorm van samenwerken. En daarmee is communicatie het hart van ons vak. Hoe komt het dan, dat communicatieprofessionals vaak maar mondjesmaat zijn aangesloten bij omgevingsprocessen? Dat ze wel gevraagd worden om persberichten, nieuwsbrieven en websites te maken en inloopavondjes te organiseren. Maar dat ze nauwelijks een rol spelen bij het analyseren van de omgeving, bij het ontwerpen van de omgevingsdialoog en bij het voorbereiden van gesprekken met stakeholders? Dit moet en kan veel beter!
Aan de hand van een aantal pittige stellingen wisselden Nicky Struijker Boudier, Monique Broekhoff, Onno van Eijk met Frans Evers, van gedachten over wat communicatie-experts kunnen betekenen en bijdragen aan een omgevingsproces. En ook, wat zij nodig hebben om die rol goed te kunnen spelen.
Het webinar was een opmaat naar de workshop ‘Communicatie in onderhandelingstrajecten’ tijdens het jaarlijkse MGA Netwerk Event op 11 oktober 2023. Een workshop die Monique en Nicky samen met Maurits Groen verzorgen en waar juist ook communicatieadviseurs van harte voor zijn uitgenodigd.Â
Over de sprekers
Monique Broekhoff is een ervaren adviseur strategisch omgevingsmanagement (SOM) en omgevingscommunicatie (COM). Zij combineert deze expertise met gedegen kennis van motivatie, gedrag en verandermanagement. Monique ondersteunt organisaties bij complexe omgevingsopgaven en participatietrajecten, adviseert hen bij de implementatie en borging van ‘SOM-COM’ en geeft trainingen aan omgevingsmanagers en communicatieadviseurs. Op dit moment werkt zij aan een praktisch boek ‘Omgevingscommunicatie en participatie’. Het boek verschijnt naar verwachting medio december 2023.
Nicky Struijker Boudier is een communicatiestrateeg die tegelijk de handen uit de mouwen steekt. Zij ontwerpt communicatie- en participatietrajecten en voert die uit. Als geboren Rotterdamse, staat ze met een pragmatische blik dicht bij mensen en het leven van alledag. Zodat ze vanuit de praktijk een toetssteen kan blijven in soms complexe politiek-bestuurlijke of maatschappelijke krachtenvelden. Zij begeleidt trajecten met veel partijen en verschillende belangen en werkt daar, waar in de omgeving van mensen wat verandert. Opdrachtgevers zijn Rijk(sdiensten), provincies, gemeenten en bedrijven, woningcorporaties en maatschappelijke organisaties.
Onno van Eijk is strategisch omgevingsmanager bij de Provincie Zuid-Holland. Daarnaast is hij vanuit de provincie ook actief als MGA trainer, adviseur, gespreksleider en Serious Game designer. Hij zet zijn kwaliteiten en vaardigheden in voor diverse grote opgaven en projecten in Nederland. Van een betere grensoverschrijdende zeehavensamenwerking, tot het versnellen van woningbouw en bijdragen aan concrete gebiedsontwikkelingen en herstructureringsprojecten. Onno is in 2021 door een vakjury uitgeroepen tot de eerste winnaar van de Frans Evers Award voor Mutual Gains.