Joris Thijssen over onderhandelen in verschillende contexten

De laatste tijd is er in de literatuur meer aandacht voor de context waarin een bekwame onderhandelaar moet optreden. Een politieke context is immers een andere dan internationale diplomatie of een besluitvormingsproces tussen overheden, belangengroepen en burgers. Hoe beïnvloeden de omstandigheden de wijze waarop je met standpunten en belangen kunt omgaan? En “what about BATNA?”

We hebben Joris Thijssen (1974), sinds 2021 lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, oud-directeur van Greenpeace en onderhandelaar bij het Energie- en het Klimaatakkoord, bereid gevonden ons mee te nemen in zijn ervaringen in het webinar van 16 juni 2025.

Na studies lucht- en ruimtevaarttechniek en executive MBA werd hij na een periode als vrijwilliger medewerker/actievoerder bij Greenpeace. Na een periode in het buitenland, kwam hij bij Greenpeace Nederland veel in het nieuws als campagneleider. Thijssen was in 2013 de onderhandelaar van Greenpeace voor het Energieakkoord, waarin 47 organisaties waaronder de Rijksoverheid afspraken om de energievoorziening duurzamer te maken. 

Thijssen werd op 1 september 2016 samen met Anna Schoemakers directeur van Greenpeace Nederland. Thijssens focus als directeur was gericht op de Nederlandse politiek en bedrijven. Een week na hun benoeming hingen ze samen met een andere activist in hangmatten aan een kabel die tussen twee windturbines in de Eemshaven was gespannen om zo te voorkomen dat een kolenschip een kolencentrale daar kon bevoorraden. In oktober deed Thijssen mee aan een nationale klimaattop die over de implementatie van het akkoord van Parijs ging. Greenpeace was in 2018 ook een van de partijen bij de onderhandelingen voor het klimaatakkoord. Enkele weken voordat het akkoord af zou moeten zijn dreigden Greenpeace en drie andere milieuorganisaties het niet te ondertekenen. In december – op de dag voordat het aan het kabinet werd aangeboden – gaven de organisaties definitief aan het conceptakkoord niet te zullen steunen. In een interview vertelde Thijssen dat volgens hem de maatregelen niet genoeg waren om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen. Hij trad af als directeur toen in november 2020 werd bekendgemaakt dat hij mee zou doen aan verkiezingen in 2021. Thijssen vertrok om de politieke neutraliteit van Greenpeace te handhaven.

In een tweegesprek met Frans Evers kwamen o.a. relaties met de achterban, onderhandelen tussen ongelijkwaardige partijen en onderhandelingen in de parlementaire context aan de orde. Bekijk hieronder het webinar.