Hoe MGA behulpzaam kan zijn bij de realisatie van een asielzoekerscentrum

Op maandag 13 mei vond een webinar plaats met Mirjam van Oosterhout (P2) en Annemieke Reekers (opdrachtgever) over de vraag hoe MGA behulpzaam kan zijn bij de realisatie van een asielzoekerscentrum.

Dit webinar is in verband met gevoelige projectinhoud deze keer niet opgenomen en is dus niet terug te zien.

Met of zonder spreidingswet, de vestiging van een asielzoekerscentrum is zelden eenvoudig. De onderhandelingen vinden plaats aan verschillende tafels. We bespreken een concrete casus waar het vestigingsbesluit al door de gemeenteraad genomen was, voordat de spreidingswet in was gegaan. Na het gemeentelijk vestigingsbesluit vindt de onderhandeling tussen de gemeente en het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) plaats. Wanneer en hoe krijgen de belangen van de buurt een rol plaats in het proces? Waar worden buurtbewoners wel en niet bij betrokken? En hoe ga je om met de belangen van de toekomstige bewoners van het asielzoekerscentrum?

Dit webinar ging over een actuele praktijkcasus. Mirjam van Oosterhout (P2) en Annemieke Reekers (opdrachtgever) vertelden hoe zij dit in hun gemeente hebben aangepakt. Zij geven een inkijkje in het proces dat ze volgden en welke essenties van MGA wel of niet toepasbaar zijn in dit proces.

Mirjam van Oosterhout werkt bij P2 en sinds 4 jaar bewust met de Mutuals Gains Approach bezig. Zij is actief als procesmanager op de huisvesting van aandachtsgroepen en/of als programmamanager van een integrale gebiedsaanpak in kwetsbare wijken. Opdrachtgevers zijn (samenwerkingsverbanden van) gemeenten, de rijksoverheid, woningcorporaties, zorg- of welzijnsorganisaties. Kenmerk van deze processen is dat het vaak ingrijpende processen zijn voor bewoners of hun omgeving met verschillende belangen en weerstand. Het gericht op tafel krijgen en aandacht geven aan deze belangen en helder zijn over de mate van invloed is een belangrijk leidraad in haar werk. 

Annemieke Reekers is een ervaren manager, directeur en toezichthouder. In Alphen aan den Rijn leidt zij het programma nieuwkomers dat integraal verantwoordelijk is voor alle aspecten van de opvang van Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers. Haar kracht is het bereiken van resultaten in een weerbarstige maatschappelijke context met verschillende belangen of crisissituatie. Haar uitgangspunt is altijd oog houden en inzetten op wat er voor het overbruggen van tegenstellingen noodzakelijk is, met respect voor de ander. In de totstandkoming van het AZC in Alphen aan de Rijn geeft zij prettig en daadkrachtig leiding aan een proces om tot gedragen oplossingen te komen, waar veel belangen intern en extern spelen.