MGA-professional

Theo Kion

Avatar foto

Huidige positie: Strategisch Omgevingsmanager bij de gemeente Rotterdam

Achtergrond:
Theo Kion is al jaren een echte ambassadeur voor het MGA gedachtegoed. In zijn vroegere loopbaan deed hij dit eigenlijk al onbewust en onuitgesproken, zoals in zijn rol als leidinggevende van de gebiedsgebonden politiezorg in de (toen) meest onveilige wijk van Rotterdam. Waar actief werd gezocht naar samenwerking in de wijk met o.a. de bewoners, en waar men actief opzoek ging naar het creëren van meerwaarde voor elkaar en de buurt. Later binnen de gemeente Rotterdam, waar hij sinds 2009 werkt, meer bewust en uiteindelijk steeds meer als ambassadeur van MGA.
Theo werkt sinds 2017 als omgevingsmanager vanuit de gemeente Rotterdam aan de grote gebiedsontwikkeling op Rotterdam-Zuid; Stadionpark/Feyenoord-City. Hier wordt MGA/SOM al jaren zonder twijfel expliciet en op een hoog niveau toegepast. Theo levert hier als omgevingsmanager een belangrijke bijdrage aan. Bijzonder in dat project is dat hij het samen doet met een omgevingsmanager die de projectontwikkelaars vertegenwoordigt, Johanneke de Lint. Zo ontstaat een unieke tender die gezamenlijk verantwoordelijk is voor een zachte landing van al deze ontwikkelingen in het gebied. Een gebied dat de afgelopen jaren is getransformeerd van “vergeten stukje Rotterdam” naar een plek om te sporten, te recreëren en te wonen. Niet alleen een nieuwe trainingslocatie voor de grootste voetbalclub van Rotterdam is er gerealiseerd, maar ook mooie sportvoorzieningen voor de breedtesport en ongeorganiseerde sporters. Een jarenlange achterstand aan onderhoud van groene parken werd goedgemaakt, er werd nieuwe woningbouw gerealiseerd, de infrastructuur werd aangepakt en de bouw van een nieuw Stadion voor Feyenoord werd grondig voorbereid. Toen de betaald voetbalorganisatie zich terugtrok uit dat laatstgenoemde project ontstond de uitdaging om op die plek grootschalige woningbouw te gaan realiseren. Bij al deze projecten worden de huidige bewoners en gebruikers van het gebied betrokken vanuit de principes van MGA: vroegtijdige betrokkenheid, geen verrassingen, met open en oprechte houding en met een actieve zoektocht om meerwaarde te creëren.
De komende tijd staan het gebied nog veel uitdagingen te wachten; de aanleg van een getijdenpark in de Nieuwe Maas, de ontwikkeling van een derde stadsbrug, de transformatie van een NS station en de bouw van vele, vele woningen inclusief maatschappelijk programma en veranderingen in de infrastructuur. Dat de aanpak die wordt gehanteerd binnen Feyenoord-City niet onopgemerkt blijft, blijkt uit een recente motie van de gemeenteraad Rotterdam om de lessen uit het omgevingsmanagement van Feyenoord-City te beschrijven en die als leerpunt te gebruiken voor toekomstige gebiedsontwikkelingen en Rotterdam. Een mooie kans om de MGA-visie nog beter in de gemeentelijke organisatie te verankeren.
Naast zijn dagelijkse werkzaamheden voor bovenstaande projecten is Theo een ambassadeur voor het verspreiden van het MGA gedachtengoed binnen de gemeente Rotterdam. Hij verzorgt jaarlijks meerdere basistrainingen Strategisch Omgevingsmanagement (SOM), samen met trainers van bureau WesselinkVanZijst en een groep kerndocenten binnen de gemeente. Daarnaast vormt hij een vraagbaak voor collega’s die vastlopen in hun participatieaanpak of de omgang met de omgeving. In die hoedanigheid verzorgt hij met enige regelmaat o.a. canvassessies en belangenanalyses. Ook in de algemene opleiding van projectmanagers binnen de gemeente Rotterdam (de Rotterdamse Standaard voor Projectmatig Werken, ofwel RSPW) heeft hij het gedachtengoed van MGA beter verankerd. Zodat iedere nieuwe medewerker en projectleider automatisch in contact komt met het MGA gedachtegoed. Daarnaast is hij constant op zoek naar verbinding met andere overheidsorganisaties om het omgevingsmanagent verder te ontwikkelen en van elkaar te leren.