MGA-professional

Jeroen Medema

Avatar foto

Huidige positie: adviseur strategisch omgevingsmanagement (SOM) bij WesselinkVanZijst
Achtergrond: Jeroen Medema is sinds 2015 adviseur strategisch omgevingsmanagement (SOM) bij WesselinkVanZijst en inmiddels zo'n 10 jaar actief in het vakgebied van complexe samenwerkings-/onderhandelingsvraagstukken. Opgeleid als bedrijfskundige kan hij goed uit de voeten met data, analyses en strategie. Tegelijkertijd werkt hij het liefst vanuit zijn oprechte interesse in mensen en organisaties, in de interactie. Ofwel zelf met de voeten in de klei.

Jeroen werkt het liefst als onafhankelijk procesbegeleider, dienend aan het proces. Daarin werkt hij altijd vanuit het MGA-gedachtegoed: op zoek naar issues en belangen, met de verschillende belanghebbenden de scope goed doorgronden en vervolgens te proberen zoveel mogelijk belangen mee te nemen in een mogelijke oplossing. Soms betekent dat het vraagstuk in eerste instantie complexer maken, om tot een oplossing te kunnen komen. Of zoals hij zelf graag zegt: 'ik maak het vraagstuk niet complexer, ik maak de bestaande complexiteit slechts zichtbaar.' Hij is dan ook ervaren in MGA-processen met een veelvoud aan partijen. Daarnaast heeft hij ervaring in rollen als omgevingsmanager, adviseur strategisch omgevingsmanagement, in het faciliteren en voorzitten van bijeenkomsten, of helpend/coachend vanaf de zijlijn. Sinds kort werkt hij ook als mediator.

Een van de leukste elementen van het vakgebied vindt Jeroen de veelzijdigheid en brede toepasbaarheid. Zo zet hij MGA in bij uiteenlopende vraagstukken, van gebiedsontwikkelingen, energieopgaven, wateropgaven, opgaven op gebied van veiligheid, (sociale) huisvesting, luchtvaart, tot vraagstukken over media en inclusie. Hij werkte hij onder andere aan bedrijventerreinen en evenemententerreinen in Amsterdam, aan waterwinningen van Vitens, aan de omgevingsvisie van Rotterdam en een luchthavenbesluit voor Rotterdam The Hague Airport.

Naast het werk ‘in de arena’, is Jeroen actief als trainer MGA/SOM en coacht hij verschillende organisaties op de implementatie en het gebruik van MGA/SOM, zowel op persoonsniveau als op organisatieniveau. Jeroen ontwikkelt daarnaast ook actief kennis over het vakgebied. Zo is hij binnen WesselinkVanZijst gespecialiseerd in Joint Fact Finding (JFF). In 2019 heeft hij hier een boek/publicatie over geschreven. Momenteel schrijft hij samen met Hans van Zijst aan het Werkboek SOM, een praktische handleiding naast het meer theoretische Handboek SOM (2.0).