MGA-professional

Stefan Szepesi

Avatar foto

Huidige positie: senior adviseur WesselinkVanZijst; founding director Negotiation & public Service

Achtergrond: economie, diplomatie, internationale betrekkingen

Stefan is onderhandelingsexpert en voormalig diplomaat. Hij is oprichter van het expertise netwerk Negotiation & Public Service en trainde de afgelopen jaren ambtenaren, diplomaten en medewerkers van nonprofits. Als adviseur Strategisch OmgevingsManagement (SOM) is hij onder andere betrokken bij gebiedsprocessen tussen burgers, gemeenten en provincies en samenwerking tussen overheden onderling en overheden met private partijen.  Bij WesselinkVanZijst is hij het hoofd van de SOM Academie. Buiten Nederland werkt hij aan het verbeteren van de onderhandelingsvaardigheden van professionals die werkzaam zijn in de humanitaire hulpverlening, klimaatonderhandelingen en internationale handelsakkoorden.

Hij werkte eerder bij buro RoutsLaeven en was daarvoor in het buitenland actief bij de Wereldbank en de EU, onder meer als economisch adviseur in het Midden-Oosten Quartet van de EU, VN, VS en Rusland. In 2012 kwam Stefan voor het eerst in aanraking met Harvard Onderhandelen en het Mutual Gains gedachtegoed. Als directeur leidde hij vijf jaar lang het Abraham Path Initiative, een initiatief vanuit het Harvard Negotiation Project dat tot doel heeft mensen wereldwijd te inspireren door middel van wandelen, gastvrijheid en verhalen vertellen.

Voor Stefan zijn effectief samenwerken en constructief onderhandelen identiek in de theorie en vaardigheden die eraan ten grondslag liggen. Hij schrijft en spreekt regelmatig over dilemma’s die zich voordoen “aan tafel” en over de verschillen tussen het virtueel (online) en face-to-face zoeken naar oplossingen. Ook houdt hij zich bezig met de vraag hoe organisaties effectief onderhandelen/samenwerken tot hun kerncompetentie kunnen maken. Eén van Stefan’s favoriete projecten is het ontwerpen en begeleiden van simulaties, spelvormen waarbij deelnemers inzichten toepassen en praktische vaardigheden leren, geïnspireerd op een casus uit de praktijk.

Stefan studeerde aan de Universiteit van Maastricht (economie) en Princeton (Public Policy).