Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Basistraining Strategisch Omgevingsmanagement (SOM) – WesselinkVanZijst

26 september

De driedaagse Basistraining biedt je de essentiële kennis en vaardigheden die nodig zijn om zelf met Strategisch OmgevingsManagement aan de slag te gaan. In een afwisselend programma staan we stil bij de bouwstenen van SOM. Op basis van simulaties laten we je zelf de onderliggende visie van de Mutual Gains Approach ervaren om van daaruit de brug te slaan naar je eigen praktijk. Samen met andere deelnemers ga je stap voor stap door de SOM-cirkel en leer ook je van elkaar.
Je leert hoe je een goede omgevingsanalyse kan maken met daarbij oog voor het verschil tussen standpunten en belangen. Ook oefenen we uitdagende gesprekssituaties en krijg je meer inzicht in het proces van onderhandelen met belanghebbenden, gericht op oplossingen die van meerwaarde zijn voor alle partijen. We staan stil bij praktijkdilemma’s en helpen je op weg. Ook ontwikkel je een eerste strategie voor jouw eigen opgave en versterkt je jouw SOM-vaardigheden met behulp van oefeningen en simulaties.

Voorbereiding en tussentijds ‘huiswerk’ zijn onderdeel van de training (totaal ca. 4 uur). Je krijgt toegang tot ons SOM leerplatform en daarmee de beschikking over diverse (digitale) tools, die je daarna in jouw eigen werkpraktijk kunt gebruiken. Ook biedt het leerplatform je de mogelijkheid artikelen terug te lezen en korte informatieve fimpjes terug te kijken. De training is inspirerend, interactief en praktisch, vol met aansprekende voorbeelden uit de praktijk.

Na afloop van deze training:

  • Ken je de visie achter de Mutual Gains Approach en Strategisch OmgevingsManagement (SOM);
  • Heb je kennis gemaakt met alle stappen van de SOM-cirkel en enkele nuttige omgevingstools;
  • Weet je hoe je een SOM-analyse maakt en hoe je SOM-gesprekken voert met stakeholders;
  • Heb je geoefend met onderhandelen in kleine settings en een grote multi-stakeholdercasus en ken je jouw eigen aandachtspunten daarbij;
  • Ken je een aantal interventiestrategieën en weet je wanneer je deze kunt inzetten;
  • Heb je meer inzicht in een effectieve aanpak voor jouw eigen casus.

Voor wie

De Basistraining SOM is ontwikkeld voor iedereen die betrokken is bij complexe vraagstukken met veel stakeholders. Ben je projectleider, omgevingsmanager, wijk- of gebiedsregisseur, communicatieadviseur of beleidsmedewerker? Dan biedt deze training je vaardigheden om een effectieve bijdrage te leveren aan de vraagstukken van jouw organisatie.

Data en informatie

• 26 & 27 sep., 7 nov. 2024
• 17 & 18 okt., 21 nov. 2024
• 5 & 6 nov., 10 dec. 2024

Meer informatie is te vinden op de website van WesselinkVanZijst.

Gegevens

Datum:
26 september
Evenement Categorie: